După 1 iunie încep înscrierile pentru schema de sprijin din domeniul HoReCa

Secretarii de Stat ai Ministerului Economiei, Antreprenorialului și Turismului s-au întrunit miercuri, 31.03.2021 cu reprezentanții mai multor asociații profesionale și organizații patronale din turism pentru a dezbate modalitatea prin care va fi implementată schema de ajutor de stat destinată industriei HoReCa.

Scopul schemei de ajutor de stat este de a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic prin acordarea unui ajutor nerambursabil destinat acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau rulaj, în cazul agențiilor de turism, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%, pentru următoarele tipuri de emitenți, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

  • agenții de turism care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990
  • structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590
  • structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordată unui beneficiar este de până la 800.000 euro.

 

Au fost aduse clarificări privind baza de calcul și categoriile de venituri care intră în componența cifrei de afaceri, ce stă la baza formulei de calcul pentru obținerea granturilor.

În cadrul ședinței au fost menționate și modificările care urmează să fie dezbătute și votate de Camera Deputaților:

  • eliminarea limitărilor aduse cheltuielilor eligibile prin OUG nr.10/2021 prin articolul 5, alineatul 5: „Din grantul acordat beneficiarii pot achita obligațiile fiscale, precum și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal central, care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat și până la expirarea perioadei de 12 luni, respectiv 24 de luni, prevăzută la art. 5.”
  • posibilitatea de opta pentru virarea granturilor în conturi deschise la băncile comerciale, ce vor fi selectate în program printr-o procedură transparentă;
  • majorarea plafonului maxim cumulativ, pentru prezenta schemă și alte măsuri de sprijin COVID-19, de la 800.000 euro, la 1.800.000 euro.

Conform comunicatului oficial, în a doua jumătate a lunii aprilie, proiectul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, va fi supus dezbaterii publice.

 

Deschiderea etapei de înscriere va fi realizată după 1 iunie. Până la această dată, beneficiarii vor putea depune, conform termenelor legale, situațiile financiare obligatorii, se arată în comunicatul oficial.

Sursa: MEAT

Privacy Policy Settings