Înscrieri 2023-2024: programele naționale de sprijin IMM

Ministerul Economiei a anunțat oficial perioadele de pre-înscrieri și înscrieri la programele naționale de sprijin IMM:

  • Programul național de microindustrializare
  • Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață
  • Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii

 În cadrul acestora, care firmele eligibile vor putea obține de la stat ajutoare de maximum 500.000 de lei fiecare, ca primă de capital la credite de la băncile partenere.

Începând de marți, 19 decembrie 2023, ora 10.00, este activă etapa de preînscriere în cadrul celor trei programe.

Pasul următor, respectiv etapa de înscriere în cadrul celor trei programe naționale, va fi lansată joi, 21 decembrie 2023, ora 10:00, aceasta fiind deschisă până joi, 04 ianuarie 2024, ora 20:00.

Mecanismul de finanțare al celor trei programe prevede contractarea de credite de investiții de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului:

  • Banca Transilvania
  • Alpha Bank România,
  • Banca Comercială Română,
  • CEC Bank,
  • Unicredit Bank.

De asemenea, se prevede decontarea de către MEAT a 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei.

După completarea și transmiterea cu succes a formularelor electronice de înscriere, MEAT va publica lista tuturor cererilor înregistrate, în ordinea înscrierilor.

Ulterior, aplicanții vor fi înștiințați să se prezinte la instituția de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilității. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă și de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanțare.

Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilității, de către instituția de credit parteneră.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

Privacy Policy Settings