Noi fonduri nerambursabile pentru HoReCa!

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat în dezbatere publică un nou program de finanțare prin care firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii ca HoReCa, medical, sportiv, cultural, care operează în stațiuni balneare și balneoclimatice din România, ar putea obține, în anumite condiții, fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de euro.

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, în vederea diversificării ofertei și creșterii calității serviciilor turistice și conexe din aceste destinații, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Schema de minimis este prevăzută să se deruleze până a finalul anului 2023, cu un buget total de până la 500 de milioane de euro.

Se estimează un număr de cca 2.500 de firme mici și mijlocii românești care vor putea beneficia de acest program.

Înscrierile ar urma să se facă online, iar beneficiarii selectați la finanțare ar urma să primească ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de euro fiecare, reprezentând cel mult 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, fără TVA.

Tipuri activități eligibile propuse pentru acordarea ajutorului:

  1. extinderea și reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a retelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură pe care respectivele societăți comerciale le dețin;
  2. construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale (amfiteatre în aer liber, trasee educative), sportive (terenuri de sport) și de agrement (piscine cu factori naturali de cură, tobogan acvatic, sanie de vară, tir cu arcul, sală bowling, parc aventură copii și adulți, centre echitație, centre închiriere biciclete, trotinete, patinoar, teren minigolf, pistă carting, tubing de vară/iarnă, parcuri tematice) din stațiunile balneare și balneoclimatice;
  3. achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;
  4. formarea profesională a personalului angajat în domeniul HORECA: programe de calificare/perfecționare/specializare pentru: cameristă hotel, guvernantă de hotel/etaj, recepționer de hotel, șef de recepție hotel, director de hotel, administrator pensiune turistică, ajutor de bucătar, bucătar, bucătar șef, bucătar specialist/vegetarian/dietetician, ospătar (chelner), șef de sală restaurant, barman, director de restaurant, cofetar, patiser.

Sursa:Startup Cafe

Privacy Policy Settings