Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a orgnizat săptămâna trecută o nouă sesiune de informare privind apelul POC 4.1.1 bis și ghidurile destinate măsurilor de eficiență energetică, finanțate prin POIM.
POC 4.1.1 bis
Începând cu data de 28 septembrie 2022, solicitanții se pot înrola în aplicația IMM Recover, iar depunerea propunerilor de proiecte în aplicație se poate face începând cu 07 octombrie 2022, ora 10:00, pentru o perioadă de 7 zile calendaristice.
Digitalizarea IMM-urilor
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat lansarea în consultare publică a apelului pentru digitalizarea IMM-urilor. Conform celor declarate de secretarul de stat Csilla Hegedüs, apelul pentru digitalizarea IMM-urilor va fi finanțat din PNRR, cu o sumă de 350 de milioane de euro. Ghidul va fi lăsat cel puțin o lună în consultare publică.
POIM – Măsuri de eficiență energetică
Măsurile de eficiență energetică din cadrul POIM au un buget alocat de aproximativ 350 milioane de euro din Fondul de Coeziune, la care se adaugă o cofinanțare de la bugetul de stat în valoare de 61 milioane de euro: „la această sumă există posibilitatea utilizării mecanismului de supracontractare, fiind posibil să ajungă la o valoare de totală a alocării de 500 de milioane de euro”.
Săptămâna aceasta urmează să fie publicate în formă finală ghidurile solicitantului. Potrivit Alinei Costăchescu, consilier AM POIM: „Va fi o schemă de minimis care cuprinde toate măsurile, dar cu anumite limitări la cheltuieli. Din această schemă, din bugetul total alocat, se vor lansa, un apel dedicat sectorului agroalimentar și un altul pentru restul tipurilor de sectoare. Pe lângă schema de minimis, mai sunt două scheme: schema de ajutor de stat destinată producției de capacități de energie din surse regenerabile, unde se va proceda la fel, tot cu două apeluri competitive, cu alocare dedicată sectorului agroalimentar, și mai este o schemă de ajutor de stat dedicată eficienței energetice pentru clădiri și la fel se va proceda, cu două apeluri competitive, unul fiind cu alocare dedicată sectorului agroalimentar”.
Tipurile de întreprinderi eligibile:
Criterii de eligibilitate pentru proiecte:
Măsurile vor fi evaluate în funcție de patru criterii:
Pentru proiectele care au ca și măsură producerea de energie din surse regenerabile pentru consum propriu, primul criteriu este diferit, acesta fiind:
Depunerea proiectelor este estimată să înceapă undeva la mijlocul lunii octombrie. Vor fi cel puțin 10 zile de depunere.
Sursa:
www.fonduri-structurale.ro